Livet bestemmes i livmoderen

Her i weekenden er jeg blevet mindet om, at alle mine tanker om landsbyer, faktisk er relevante af flere årsager. Jeg har manglet lidt inspiration på det seneste, til at skrive her inde, fordi jeg er så bange for at gentage mig selv og kede mit publikum.

Jeg har været til en fuldstændig mind blowing workshop om pre- og perinatal psykologi ved hollandske Anna Verwaal. Hendes oplæg og hele hendes vidunderlige væsen har på forunderlig vis brændemærket min sjæl for evigt. Det jeg her har lært og erkendt, kan jeg aldrig tage ud af mig igen. Jeg føler mig forandret, uden dog helt at have bundfældet hvad der egentlig er sket.

På workshoppen gik det op for mig den her blog faktisk også handler om at dele min viden. Selvfølgelig min subjektive oplevelse af den viden jeg tilegner mig. Jeg er ikke ekspert i noget og vil heller ikke udråbe mig til det på nogen måde. Men jeg vil gerne dele min viden og mine holdninger med min landsby. Ja, og den er jo blandt andet her.

Nå, men tilbage til det jeg gerne vil dele. Landsbyens kloge kone, her Anna Verwaal, som også er fødselshjælper og sygeplejerske, og rejser verden rundt og deler sin viden om hvordan tiden fra undfangelsen (og endda også før undfangelsen, men det er en længere forklaring, der kommer en anden gang) og hele graviditeten, har stor betydning for hvilket menneske der kommer ud i verden når barnet fødes. Før i tiden troede vi at fosteret intet følte inde i maven, ja faktisk indtil 1992 troede man end ikke barnet kunne føle når det lige var født, hvorfor man opererede nyfødte uden bedøvelse. Nu ved vi at cellehukommelsen starter allerede ved undfangelsen, hvilket jo betyder at vi er nødt til at begynde at forholde os meget mere til, hvordan graviteten er for de gravide. Det er nemlig moderens oplevelse af det miljø/den situation hun er i – altså morens følelser i graviditeten, der former barnet (intelligens mm.). Det er altså “nurture over nature” – hvordan kvinden har det, er vigtigere end fysiologien. Og dette rørte mig simpelthen så dybt. For vi skal jo virkelig tage meget bedre hånd om de gravide, end vi gør idag. For eksempel er der mange stressede vordende mødre der ude. De kan være stressede af arbejde, af frygt i forbindelse med det kommende moderskab eller den graviditet de er i. Der er mange faktorer der kan spille ind og de ydre omstændigheder kan vi ikke her ændre på. Men landsbyen kan træde til og hjælpe moderen, så hun og baby ikke skal føle det stress. Og derfor er landsbyen jo bare så essentiel. For glade gravide bygger glade og kloge børn. Glade og kloge børn bliver gode borgere. Gode borgere laver et godt og stærkt samfund. Så faktisk er det ikke kun landsbyen der bør træde til -samfundet skal også op i gear på det her område. Men det er en anden snak.

Landsbyen er altså ikke kun vigtig i forhold til, at vi som mennesker er sociale væsner, som er i relationen til andre. Den er også vigtig for at vi som art kan udvikle os i en god retning. For at kvinder kan forme sunde, hele mennesker.

Livet bestemmes i livmoderen – og de gravide har i den grad brug for deres landsbyer, for at livet i livmoderen kan være et lykkeligt liv. Og for at livet udenfor livmoderen kan blive langt, godt og meningsfuldt.

(Jeg mærker alt dette som at være blevet tatoveret på min sjæl. Jeg kan mærke en form for bevidsthed summe og prikke, som tatovørens præcise og blækfyldte nål. På en måde føles det som om at jeg allerede indeholdt denne viden, at tiden i min egen mors livmoder eksisterer i min hukommelse, i min krop, og at denne bevidsthed nu er ved at blive vækket til live. Og at det kunstværk der langsomt vil dukke frem under den summende, prikkende fornemmelse, vil være historien om mit liv i livmoderen. Jeg ved ikke om jeg vil kunne huske det i bevidst form, som de minder vi normalt kan fremkalde i vores hukommelse. Men jeg fornemmer at som den brummende nål langsomt bevæger sig og blæk-splattet nænsomt tørres væk, vil der kunne ses et eller andet som jeg kan bære med mig resten af mit levende liv.)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s