Jul med mindre materialisme

Jeg elsker Jul. Jeg elsker julepynt, julemusik og julegaver. Jeg elsker maden, hyggen og alle traditionerne. Jeg elsker at den tid handler om familien mere end noget andet. Og så føler jeg mig (som regel) så fyldt op af kærlighed i denne tid.

I år er vi, igen, trådt mere ud af de traditionelle rammer for et familieliv. Vi lever et meget mere roligt liv og bliver ikke længere fristet af materialismens lokkende luner i vores dagligdag. Jeg elsker det.

Nu er det jo ikke fordi jeg er blevet frelst og nye ting slet ikke frister mig mere. Men jeg kan mærke, at det at jeg fysisk har fjernet mig fra Københavns bugnende butiksliv, gør at jeg mentalt også slipper lidt af den materialistiske tankegang og higen. I stedet har jeg besluttet at nu vil jeg leve bæredygtigt – fuldt og helt. Jeg vil ikke købe mere skod-tøj, som holder en begrænset periode og er produceret under horrible vilkår for både mennesker og miljø. Jeg vil ikke anskaffe mig nye vaser, lysestager eller lamper i en lind strøm, bare fordi de er smukke. Jeg behøver ikke nye sneakers og børnene behøver ikke nye ting heller. Vi har i den grad hvad vi skal bruge. Og det vi så mangler løbende, for børnene vokser jo ud af tøjet og det vi arver dækker ikke altid helt behovet, vil jeg købe brugt først og fremmest, og hvis ikke det lader sig gøre så i det mindste så bæredygtigt som muligt.

De her tanker om minimalisme og bæredygtighed (meget inspireret af Lisbeth fra Smilerynker, som i øvrigt har en skøn decemberudfordring som vi følger herhjemme) har affødt et behov for at tænke Julen anderledes i år også. Til en start meldte jeg ud til bedsteforældrene, at vi gerne tog imod brugte gaver og oplevelser. Men fordi jeg ved, at de er så glade for at give og så gerne vil forkæle deres børnebørn, så besluttede jeg at sætte en ramme op der hedder to gaver per barn under juletræet, og bad dem tale sammen om at få det til at gå op. Vi forældre køber nemlig ikke til under juletræet. Bedsteforældrende har været lidt kede af, at de føler jeg vil kontrollere deres forkælelse af børnebørnene, men det er bare så vigtigt for mig og os, at Julen ikke kommer til at handle om materialisme, men om kærlighed og nærvær. Også selvom det godt kan være vores syv-årige bliver skuffet når der kun er to gaver under træet – fordi han ved hvor mange der kan være. Men jeg er glad for vores beslutning, som jeg tror kommer til at give så meget ro på i Julen fremover.

I bund og grund vil jeg jo bare gerne at vi er sammen i Julen om nogle værdier og noget magi, som ikke er så fokuseret på at få nye ting. Jeg ønsker sådan at lykken er gjort ved at se det smukke juletræ stå i stuen og trone, og at være med til at pynte det lillejuleaften. Jeg vil så gerne at det er duften af julemaden der langsomt fylder huset, som gør een glad og spændt. Jeg ønsker sådan at nissegaven og julemandens pose, skal begejstre, selvom det ikke er en ny playstation eller mountainbike. Jeg drømmer om at det er fedt at vinde mandelgaven, fordi der ikke ligger 25 bedre gaver og venter under træet. Og jeg ønsker sådan set også for mig selv, at jeg fjerner mit fokus fra gaverne, og i stedet kan nyde alt det gode og hjertelige der er i julen.

Tidligere i mit liv var jeg meget fokuseret på materialisme. Sådan helt overdrevet. Til et niveau hvor min stakkels mand har købt gaver nærmest fuld af frygt for at de ikke var gode nok. Han har købt helt vanvittige og dyre gaver til mig, fordi jeg har været så forhippet på at lykken lå i de der ting. Men sandheden er, at de ting der bare har fyldt mig op med luft, ikke en ægte og givende følelser og derfor var ingen ting nogensinde nok. Og jeg mærker lige et lille stik i hjertet, når jeg skriver dette. For det gør mig så ondt, at jeg har levet sådan.

Nu er jeg et andet sted. Jeg vil være et andet sted og leve på en anden måde. Så nu mener jeg det når jeg siger, at jeg ikke behøver noget særligt til Jul. Det er jo ikke fordi jeg ikke ønsker mig ting, men nyt tøj, smykker, sko og alt muligt andet dyrt og ligegyldigt fylder ikke min ønskeliste. Jeg ønsker mig få ting, f.eks. en praktisk og varm jakke til alle vores skovture og frie lege i naturen (sådan en outdoor ting som jeg ALDRIG troede jeg skulle eje – men nu har jeg brug for den frie bevægelighed, der er i sådan noget tøj) – men selvfølgelig det mest bæredygtige jeg kan finde, så jakken ikke skal skiftes de næste ti år. Jeg ønsker mig også en røremaskine, så jeg kan bage andet end koldhævede boller. Og jeg ønsker mig nogle nye “hyggebukser”, eller bløde yogabukser, fordi dem jeg har har huller i. Men jeg mangler jo ikke nogen af de ting, så et par uldsokker eller lækre, holdbare hjemmesko vil også være helt utroligt lækkert at få.

Jeg kan mærke at det giver mig sådan en ro, at vide at Julen i år ikke skal handle om gaverne (kun). Det giver mig også en ro her op til, fordi jeg kan fokusere på at købe få, men gode ting, til dem vi holder af og bytter gaver med. Og det gør mig glad, at jeg kan skrive til svigerinden, at de bare skal finde noget brugt som deres børn ikke længere bruger, som min nevø kan give til Irmelin og Bønne den 23/12 når de åbner gaver sammen. At jeg også giver andre en økonomisk ro til ikke at skulle købe alt muligt nyt og spændende, men kan tage det helt ned på måske et fint hårspænde de ikke selv bruger. På den måde kan det være jeg også er med til at skabe en mere rolig Jul for andre.

Julen bliver god i år. Jeg kan mærke det. Julen bringer velsignet bud – det tror jeg på vi mærker mere i år, uden alle de gaver.

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s