Alle vores følelser er helt okay

Som tiden går og vi finder os mere til rette i hjemmelivet, bliver mange ting nemmere. I starten skulle vi igennem en akklimatisering, som var konfliktfyldt og udfordrende. Først skulle der slukkes nogle ildebrande, som kom til udtryk i min søn, efter at have befundet sig i et meget fjendtligt skolemiljø, efter vi flyttede. Derudover var vi flyttet langt væk fra vores kendte rammer i byen, og børnene ville helst være hjemme i huset dagen lang, og jeg selv længtes efter at komme ud og udforske. Så der var altså nogle måneder, hvor jeg igen følte mit indre blive vendt med vrangen ud – hvor jeg måtte granske kroge af mig selv igen, for at finde nogle svar på de udfordringer jeg mærkede.

Livet er et langt udviklingsprojekt. Sådan er det i hvert fald for mig og for vores familie. Hver gang der opstår ubalancer her hjemme, så tager jeg det som en invitation til at kigge dybt i mig selv, se på min egen smerte (måske igen) og heale mig selv og ofte mit eget indre barn, for at forløse ubalancen omkring mig. Hvis man ikke har arbejdet med sig selv, lyder det her måske lidt spacey, men det er egentlig ret ligetil. Vores børn spejler vores indre, de bliver på en måde ofte vores eget indre barn, og når de står der og har vildsomme reaktioner foran os gang på gang, og vi mærker vores egen frustration over situationen begynde at fylde, så har vi muligheden for at hjælpe os selv og dem til heling. F.eks. var min søn for en måned siden enormt vred hele tiden. Enormt aggressiv og jeg havde rigtig svært ved at håndtere ham og mig selv i det. Jeg selv blev vred, råbte af ham, blev frustreret og magtesløs. Jeg vidste jo godt at vrede fra mig, ikke var løsningen, så jeg måtte vende blikket indad.

Vrede er ikke en følelse som vi har lært at rumme. Vi er ofte blevet gjort forkerte når vi selv har været vrede, og med tiden har vi lært at den følelse var bedst at undgå. Mange af os har måske endda oplevet at blive straffet, når vi udtrykte vrede, f.eks. ved at blive sendt på værelset, eller også er vi blevet grinet af (det har jeg ofte oplevet voksne gøre overfor børn). Det er jo ikke noget de voksne gør fordi de er dårlige mennesker, men fordi de ikke forstår hvad det gør ved et barn. Jeg mener: Hvis jeg var blevet vred på min mand, og han grinede af mig når jeg ville udtrykke det, så ville jeg føle mig enormt nedværdiget. Men der har bare ikke altid været en konsensus om at børn havde de samme følelser eller rettigheder som voksne, så derfor er de og vi ikke altid blevet behandlet med respekt. Ydermere har de voksne jo handlet ud fra de redskaber de selv har haft med, og følelser, især store følelser, har historisk set ikke været noget man talte om eller egentlig respekterede. Så når vores børn viser deres følelser, hvilket de jo gør fordi de er mennesker, og de endnu ikke er indkodede med sociale kodeks, så er det svært for os voksne, hvis vi ikke forholder os til vores egne følelser.

Så da min søn gik igennem den periode hvor han var meget vred, var jeg nødt til at se på mig selv. Hvordan var jeg blevet mødt som barn, i min vrede? Hvordan ville jeg ønske at være blevet mødt? Og langsomt, som jeg fik helet mig selv, begyndte hans voldsomme vrede at aftage.

Det er enormt vigtigt for mig at mine børn ikke føler sig forkerte, at de lærer at alle deres følelser og alt ved dem er helt okay. Og ved at rumme alle deres store følelser og alle sider af deres personlighed, så giver jeg dem en dyb tro på at de er lige som de skal være. Når jeg putter dem om aftenen, kan jeg finde på at sige: Jeg elsker dig når du er glad. Jeg elsker dig når du er ked af det. Jeg elsker dig når du er sjov. Jeg elsker dig når du er sur. Jeg elsker dig når du kysser mig. Jeg elsker dig når du slår mig. Jeg elsker dig altid.

 

One thought on “Alle vores følelser er helt okay

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s