Det meningsløse i forbrugssamfundet og måske lidt at tænke over

Idag talte jeg med min far, der netop havde fyldt et lagerlokale hos een af de førende virksomheder indenfor opbevaring, med alle de ting fra deres hus, som ikke kan være i deres nye lejlighed. Det er jo fedt, at der findes sådanne steder til midlertidig opmagasinering af ejendele, hvis man netop sælger et hus, og ikke helt ved hvad de langsigtede planer er. Det der gør, at det lige gipper i mig når mine forældre støtter sådan en slags virksomhed er, at det er selve behovet for de store opmagasineringssteder, i vores samfund og andre der minder om, som for mig kommer til at blive absurd. Jeg bliver provokeret, fordi det ikke føles rigtigt at det er sådan vi lever.

Vi lever nemlig i et forbrugssamfund, hvor materialisme fylder meget. Folk køber og køber, og må tage quick-lån og jeg ved ikke hvad, for at finansiere deres lyst til nyt. Ikke alt materielt er skidt, men når vi forbruger uden at bruge hovedet, uden at forholde os til hvad det gør ved os som mennesker og vores klode, så er vi ude på et sidespor. Alle jeg kender, inklusive mig selv, har mere end de har brug for – både af tøj, køkkenting, møbler, udstyr osv. osv. Og når jeg bevæger mig i fristelsernes land, der hvor butikkerne er, så bliver jeg også draget, og inde i mig kommer der en insisterende trang til at købe nyt. Det nye, lækre, moderne og trendy lokker og jeg er selv svag, når det kommer til den slags. Derfor holder jeg mig fra det nu om dage, for sådan styrer jeg mig bedst.

Jeg ville ønske verden ikke var sådan. Mennesker arbejder utrolig meget, har utrolig travlt, for at få råd til alt muligt. Nuvel, nogle er også glade for deres jobs, og får også noget mere ud af det end blot penge på kontoen, men alligevel bruger langt de fleste (af dem jeg kender) rigtig mange penge på materielle ting. Folk skifter køkkener ud efter fem eller ti år, fordi de ikke længere er “fede”. Folk får nye spisestuemøbler, fordi det eksisterende, som måske også er max fem år gammelt, ikke længere passer i stilen. Vi køber en ny stempelkande, fordi den gamle jo ikke er i det super hotte metallic-look. Vi mangler konstant mere opbevaring i hjemmet, indtil vi må købe os til løsninger udenfor matriklen, fordi pladsen er sluppet op.

For mig er det enormt meningsløst.

Siden vi flyttede, har jeg været i en ongoing proces med at slippe mange af vores ting. Det betyde,r at jeg prøver at leve ud fra devicen ‘noget må ud, når noget nyt skal ind’. Jeg køber ALT brugt, først og fremmest, med mindre vi har et akut behov og genneren eller dba ikke er behjælpelig. Men det sker virkelig sjældent. Jeg forærer ting bort, som vi ikke længere bruger, frem for at køre dem på losseren, fordi det giver mening for mig, at genbruge, og dermed bidrage til at der produceres mindre. Afskaffelsen af ting koster dyrt på forurenings-regningen, ligesom produktionen af nyt gør det. Og det er noget vi alle må forholde os til.

Når jeg prøver at have færre ting, så er det også fordi jeg kan mærke, at jo mere simpelt tingene er, jo færre ting der er, jo nemmere er mit liv. Det roder mindre, der er mindre at forholde mig til, og jeg bruger færre penge på ting. Jeg er ikke minimalist, og bliver det aldrig, men jeg har mindre end jeg har haft. Hele tiden kommer der dog jo alligevel nyt til, f.eks. 20 tuber flour-frit økotandpasta som er så billigt i tyskland, at vi købte det med hjem fra Berlin, og nye essentielle olier og krystaller – så helt uden forbrug lever jeg ikke. Men jeg tænker over, at de nye ting der kommer ind, skal nære min sjæl såvel som krop og sind. Derfor betyder bæredygtighed, genbrug og økologi meget. Det føles nemlig meningsfuldt for mig. Jeg tager stilling og intet købes ‘bare fordi’.

Forbrugssamfundet giver mig faktisk ondt i maven. Jeg kan ikke forstå at mennesker ejer så meget, at de må tilkøbe sig ekstra plads ude i byen, for at kunne holde fast i det hele. Min far berettede, at mange mennesker har sådan et lager-lokale i ti år, for derefter blot at smide det alt sammen ud. Ti år koster rundt regnet 100.000 kr, hvorefter erkendelsen tilsyneladende er, at man ikke har brug for de ting der stod der, så man skaffer sig af med hele molevitten. Det giver da virkelig ikke mening. Og selvom man jo langt fra kan konkludere, at lager-steder for private udelukkende er skidt, så synes jeg alligevel, at det er noget vi kan tænke lidt over hver især.

Ejer du mange ting? Bruger du det hele? Har du virkelig BRUG for en ny vase, fordi ingen af dem du i forvejen har, er den der smukke, nye orange farve, som er så in lige nu? Hvorfor føler du du har brug for nyt? Hvad er der galt med det du allerede har? Hvilket behov dækker din nye, blomstrede kjole reeelt? Kunne du ikke bare bruge een af de syv du har i forvejen? Og nye, sorte støvler? Jo, dem du har, har ikke den der 3,5 cm hæl som Eurowoman har erklæret den “nye” hælhøjde (det her er rent gætteri, jeg har ikke læst et dameblad i årevis), OG HVAD SÅ?

Jeg opfordrer dig til at rydde op og rydde ud. Så det du har er det du rent faktisk kan lide. Og det gælder hvert eneste rum i dit hjem. Spørg dig selv: Har jeg brug for denne ting? Hvornår har jeg sidst brugt den? Er den mig, eller blot en forestilling om hvem jeg gerne vil være? Kunne andre få mere glæde af den, hvis jeg gav slip på den? Giver denne ting mening for mig at have og hvorfor?

Jeg lover at det er en fantastisk følelse at have og forbruge mindre. Pludselig kommer der plads i dit liv og måske din økonomi, til at gøre og mærke det der egentlig er væsentligt. Når alt er mere simpelt, når der er færre ting at forholde sig til og skulle træffe valg omkring, så frigiver det energi og tid til relationerne – både den til os selv og dem vi holder af. Og det er det livet handler om. Relationerne.

(Her er et billede af min vindueskarm: En lysestage som jeg ‘arvede’ af mine svigerforældre (til jul ønskede jeg mig brugt, gerne fra deres hjem, eller oplevelser) fyldt med smukke krystaller, min diffuser med lækre, essentielle olier fra doTerra på og blomster fra naturen udenfor min dør, i en gammel vase. Kun det bedste er godt nok – det handler ikke om mængden for mig, men om at det jeg har, føles nærende for mig.)

35732307_10160602136355338_2310433951295995904_n

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s