Indretning og børnemiljøer

I de her dage mærker jeg behovet for at planlægge og se lidt fremad. De sidste næsten fire måneder har jeg og vi haft lyst til ikke at planlægge, men blot tage dagene som de er kommet. Nu spørger min børn hver dag om vi skal noget, og jeg selv kan mærke efteråret og behovet for rytmer komme snigende. Det er faktisk næsten rart.

Jeg har læst lidt om children’s environments, som er teorien om, at hvis man skaber en masse miljøer, der hvor børnene befinder sig, som inspirerer og motiverer blot i deres form og udtryk, så kan børnene selv opsøge det, de har lyst til at beskæftige sig med på det pågældende tidspunkt (hvis det interesserer dig at dykke ned i teori, så er Roger Hart f.eks. relevant – jeg selv er ikke kommet så langt endnu). Det betyder i praksis at jeg er i færd med at indrette vores hjem, så det er mere oplagt til hjemmeundervisning og unschooling.

38521490_196945354510683_5530052319548276736_n

I min drømmeverden boede vi ude midt i naturen, hvor børnene havde adgang til frit at udforske hvad den kan. Med rislende bække og dybe skove i baghaven, fordi det i min optik både er rigtig sundt at opholde sig i naturen, men også fordi børnene ville lære så meget om sig selv, om verden, om sammenhænge og dem selv, ved at kunne færdes frit i den vilde natur. Det er ikke vores virkelighed, for nu i hvert fald, så jeg må fokusere på at indrette vores hjem, hvor vi i realiteten kommer til at tilbringe meget tid når først de kolde måneder tager fat.

Da vi købte og indrettede vores lille hus for knap et år siden, var det med tanke på et helt almindeligt liv med jobs og skole og børnehave. Nu lever vi slet ikke sådan, og det er jeg dybt taknemmelig for hver eneste dag. Det betyder at jeg nok ville have tænkt lidt mere ud af boksen, hvis jeg havde vidst at vi ville leve sådan her. F.eks. er det ikke optimalt at vi har en kæmpe sofa, der fylder hele stuen. Stuen er rummelig og kan sagtens være noget andet end en sofastue. Vi er dog ret glade for vores gode arvesofa, så den får lov at blive for nu. I stedet har jeg brugt uger på at gennemtænke hvad pokker der så skal ske der inde.

Vi elsker vores køkken, men inden det blev sommer og vi har kunnet spise ude, så var det lidt frustrerende at spisebordet altid var fyldt af legetøj og projekter, som skulle ryddes væk, for at give plads til at sidde og nyde vores måltider. Så jeg har besluttet at der er behov for et arbejdsbord i stuen. Og nu hvor vi jo allerede har indrettet den med en stor sofa, stuen altså, måtte jeg finde en løsning rundt om sofaen. Først forsøgte jeg at flytte den, men det gik ikke rigtigt. Den står kun godt ét sted, så der må den blive. Jeg har fundet på noget andet godt, synes jeg selv, og jeg kan tage før og efter billeder een af dagene, når det hele er på plads. Der bliver plads til arbejdsbord, udstillingsvæg og -hylde til projekter og et musik-hjørne. Sofaen kan vi bruge til at slappe af i med lydbøger og højtlæsning – så alt går op i en højere enhed.

Jeg har desuden malet et par vægge i entreen, og således er indretnings-projekter herhjemme åbenbart lidt et tema. Jeg gør klar til at nyde at være her hele vinteren igennem.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s